Sağlık

Taze ve kuru ısırgan otu çayı mucizesi! Isırgan otu çayının faydaları nelerdir ve nasıl yapılır?

İçerdiği enzimler ve mineraller nedeniyle pek çok ilacın içerisinde yer alan ısırgan otu, tıpta kullanılmasının yanı sıra yemeklerde ve ısırgan otu çayı olarak da tercih edilmektedir. Sürtünme, dokunma gibi durumlarda kaşıntı ve batma hissine yol açtığı için zararlı olduğu düşünülse de ısırgan otu çayı içenlerin sağlığına önemli ölçüde olumlu etkiler göstermektedir. İşte soruların yanıtları: Isırgan otu çayının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?

ISIRGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Doğada bulunan pek çok bitkinin insan sağlığına farklı etkileri bulunmaktadır. Isırgan otu en faydalı bitkilerden biridir. Kullanımı çok eski zamanlara dayanan ısırgan otu, insan sağlığı açısından bağışıklık güçlendiricidir. İçeriğinden dolayı anti-mikrobiyal ve antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını da sizler için sıraladık:

  • Vücutta oluşan toksinlerin atılmasını sağlar.

  • Böbrek taşı oluşumunu engeller.

  • Baş ağrılarına faydalıdır.

  • Vücuttaki ödemin atılmasında etkilidir.

  • Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.

  • Kalp sağlığına faydalıdır.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.

  • Solunum rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilir.

  • Alerjisi olanlara tavsiye edilir.

  • Gut hastalarının kullanması yeterlidir.

  • Artrit ve eklem ağrısı çeken kişiler çay olarak tüketebilir.

  • Prostat sorunu olan erkeklerin tüketmesinde fayda vardır.

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Saç köklerini besleyerek saç derisinin nefes almasını ve saçların kalınlaşmasını sağlar.

  • Cilt sağlığına faydalıdır.

ISIRGANIN ZARARLARI

Isırgan otu tüketilmesi en güvenli bitkiler arasında yer alsa da toplama sırasında eldiven kullanılmazsa ciltte tahrişe neden olur. Ayrıca ısırgan otunun yaygın olmasa da bazı zararlı etkileri de bulunmaktadır:

  • Terlemek

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Isırgan otu kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise taze ısırganın cilt veya yaralarla doğrudan temasından kaçınılması gerektiğidir.

ISIRGAN NASIL KULLANILIR?

Isırgan otu kurutulduktan sonra yapısına zarar vermeden uzun süre saklanabilen bir bitkidir. Tohumları baharatçılarda, taze olarak ise yerel pazarlarda satılan bitki, salata yapımında veya çay demlemede kullanılabiliyor. Haşlanıp yoğurt ilave edilerek salata olarak servis edilebilen bitki, kaynatıldıktan sonra bir miktar doğranmış pırasa ilave edilerek börek olarak da tüketilebilir. Ayrıca ısırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da hazırlayabilirsiniz. Mutfakta yiyecek olarak tüketilmesinin yanı sıra kozmetik alanında da yeri bulunan bitki, sıklıkla saç için de tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort